Wednesday, November 2, 2011

Sindrom Bakal Pengantin

Mase aku bt entry ni, rase sebak...nk nangis...ati tak tenang...mcm2 perasaan ade...mayb dalam mase tak sampai setaun, aku akan kawin...beberapa bulan tu tak lama...bile pk aku dh nak kawin, mcm2 yg aku pk...klu sbelum ni aku slalu tanye ngan tunang aku bile nk kawin, skang bile dh nak kawin, aku plak yg risau...

Risau bile pk nk kawin tu mcm2 yg aku kene ubah...mcm2 aku kene perbaiki...bile pk lepas kawin, aku bkn lg tanggungjawab mama ayah, aku jd sedih...lepas kawin, aku kene utamakan family husband...ntah mcm mane la keadaan aku nnt...ntah husband bg blk kg sebulan sekali mcm skang ke tak...

Lepas ni aku akan ade sorg lg mak...aku tak tau mcm mane bakal mak mertua aku...bole ke aku get along ngan die?suke ke die kt aku?bole ke aku jd menantu yg baik?klu mama skt n at the same time mak mertua skt aku nk bt cemane?kadang2 aku terpk, sume pompuan yg nk kawin ade sindrom yg same ngan aku ke aku sorg je yg ade sindrom ni?

Maybe ni just sindrom sbb lame tak blk kg...rindu nk tgk muke mama ngan ayah...nk borak ngan diorg...nk cite problem ngan diorg...manela tau lepas kawin, aku tak bole nk blk slalu lg...hrmm...ntah la...actually bende ni sume bt aku jd tak sabar nk blk kg...rase cam arini gak nk blk kg...

Thursday, October 13, 2011

zaman sekolah rendah

Bile igt balik zaman sekolah rendah dulu rase nk gelak pn ade ade sbb byk bende budak2 yg aku lalu...mase darjah 1 dulu aku tak nangis time nk daftar n kene tinggal kt sekolah...aku rase mama ngan ayah pn takdela tunggu aku sgt sbb aku baik...cewah...

Tp 1 aritu tibe2 sume bdk2 darjah 1 kene berhimpun n kene tarik undi utk tentukan masuk pasukan sukan mane...lepas dh tarik undi tu kitorg sume kene msk dlm satu kelas ikut pasukan masing2...aku dapat pasukan hijau...aku yg tak berape nk paham tu igt kene tukar kelas...

Mase berkumpul tu aku dh start nk nangis dah...tapi aku tahan...yela malula kan klu kwn2 nmpk aku nangis...bile dh masuk kelas terus aku amik bag sekolah aku yg kaler biru (igt lagi ok), peluk beg sambil nangis...cikgu kelas aku nmpk aku nangis n tanya aku,

"nape awak nangis?"

"sy taknak tukar kelas.."aku jawab sambil teresak2...

"la...sape ckp awak kene tukar kelas?"

"abis td tu kene kumpul ramai2 ngan budak kelas lain?"

"la...tu berkumpul utk pasukan sukan la...awak ni, apela.."

so aku ngan tersengih2 terus g toilet cuci muke sambil sempat aku tgk cikgu aku tersengih2 tahan ketawa...ceh...

Dari darjah 1 sampai darjah 6 aku msk pandu puteri...aktif weh...aku dh start join camping dr darjah 1...bile masuk darjah 6, kire senior la kitorg dah diberi kelonggaran utk tido dlm khemah yg utk 6 org tu...

Sekolah aku jemput pengakap dari sekolah menengah maahad utk guide kitorg...aku igt lg diorg form 2...yg aku igt ade 2 org je...abg kamal ngan abg hafiz...aku igt lg mase tu abg kamal cam minat kt sorg member aku, bye n abg hafiz cam minat kt aku...btl ni...tak tpu, tak perasan...diorg siap mntk no phone lg k...saham aku dh start aktif dari aku darjah 6 ok...haha...

Ade sorg cikgu aku plak bawak sorg ank lelaki die yg jugak pengakap...sebaya aku gak...name die syahmie klu tak silap...mase tu aku tgk comel je...yela br darjah 6...mane tau beza lg hensem ngan takkan...haha....mase tu konon2 cinta monyet or dlm bahasa sanskrit puppy love...termalu2...tersipu2...tertengok2 dari jauh...

Abis je sekolah terus takde jumpe dah syahmie n takde teringat lg kt die...tp aritu mase tgk invitation kawin salah sorg classmate sekolah rendah aku, ade plak cikgu aku yg mak syahmie tu...so aku pn tergerakla nk cari syahmie...rupenye dah kawin...n yg paling aku nk tergelak, mamat yg mase darjah 6 aku tgk comel bile dh besar tak comel pn...hihi...bukanla nk mengutuk...tp nk bgtau betapa mata bdk kecik mmg tak bole caye...

later cite pasal sek menengah plak...daa...

Wednesday, September 7, 2011

Dinding Hati

Ya Allah Ya Tuhanku,
Sesungguhnya Engkau maha mengetahui dan Engkau jugalah yg mengatur segalanya...
Sekiranya Engkau telah aturkan dialah temanku hingga akhir hayat,
Engkau tenangkanlah dan Engkau satu kanlah hati kami...
dan sekiranya dia bukanlah temanku dan aku bkn rusuk kirinya,
Engkau berilah panduan agar kami tidak sesat...
Sesungguhnya padaMu aku bermohon dan padaMu aku mengadu...

Ya Allah Ya Tuhanku,
Kau lindungilah diriku dan lidahku dari perkara yang tidak sepatutnya...
Kau berikanlah kekuatan pd ku utk menempuhi segala ujian dan dugaan yg telah Kau aturkan...
Kau kurniakanlah kesabaran yg tinggi pd ku...
Sesungguhnya aku ini hambaMu yg khilaf dan sentiasa membuat kesilapan dan keterlanjuran...
Amin...

Tuesday, August 9, 2011

Redha

Hati sedih mcm nk pecah tp aku bt muke selamba...diorg yg lain yg same nasib ngan aku ade yg dh merah2 mate dh...aku taknak la tunjuk camtu...aku redha dh nk raye ni aku kene camni...insyaallah ade rezeki aku nnt...

Monday, August 1, 2011

Hati

Tuhan slalu menduga umatnya...ye...tu yg slalu aku pegang slame ni...Allah menduga umatnya supaya umatnya lebih mendekatkan diri dengan-Nya...Hati yg tak tenang mungkin dtg dr dosa2 yg penah aku buat...puas aku cube bertenang tp ati ttp tak tenang...mcm2 yg jd yg mungkin aku tak bole nk kongsikan kt sini...tp sesungguhnya Allah lg maha mengetahui setiap ape yg terjadi dan aku pecaye mesti ade hikmahnye...

Tuesday, June 14, 2011

akhirnye...

wah...dah byk entry finally kan...so kali ni btl2 finally...dah confirm dh aku akn tunang early july ni...persiapan sume dah 80% siap...tp sumenye org kt kg yg settlekan..aku kt kl ni terime jela...baju dah siap dah...dah try dh pn aritu...hantaran plak mama yg btkan...tema hantaran sbenarnye aku nk pink+coral peach+putih tp mama bt orange peach+pink...okla tu...cantik gak...makeup plak mama yg cari...tak tau la ok ke tak..aku terime jela...nk bt cemane...aku tak sempat nk blk...kek plak besfren yg sponsor...yela die tokey besar kedai kek...doakan yg terbaik ye...insyaallah early next year i naik pelamin...haha...

dilemma

blog ni dh lame sgt terbiar...niat nk biar je kosong smpi la nk tunang...haha...ok...skang ni aku sgt2 dilemma ngan nk beli tiket tgk lvrpool vs msia ke tak...klu beli, tiket yg tggl violet ngan yellow je...tkt la plak dpt tpt kt blakang goal atau pn atas sgt...jauh tu...cemane aku nk tgk caroll, gerard n kenny??alamak...cemane ni...lg 1, nnt nk sokong mane?dilemma weh...

Thursday, March 10, 2011

breakaway

td aku br tgk slh sorg kwn aku bt relationship die open relationship...agak terperanjat gak sbenarnye...actually aku dh perasan dh die ngan gf die ade prob sbb slalu tgk si gf bt status yg sentap2 all the time...banner die pn lebih kurg la...so aku pn tgkla kt fb si gf...ourg the relationship status dah takde n aku tgk diorg berkomunikasi without luv2...sbb skalunye mesti ade luv2 bagai...

biasela relationshipkan...mcm2 bole jd...ala mcm aku gak la...gado baik...gado baik tp alhamdulillah kekal lg smpi skang without any major prob la...cume Mr.S kadang2 buat hal n kadang2 aku plak bt hal...biasela tu kan...br la berwarna warni relationship...tol tak Mr.S?hehe...

pejam celik...pejam celik dh 3 taun lbh gak la aku ngan Mr.S...lame kan...rmai tanye buat ape nk kwn lame2?kawin je la...hrmm...ckp mmg la senang...bg la duit br la btl...hehe...ni nk tunang pn asyik tunda... supposedly tunang next month tp terpakse delay sbb nenek Mr.S akan menjalani pembedahan buang kanser servik yg dah di stage 3...ikt kan ati mmg aku rase nk marah sbb yela aku dh start bt preparation tp automatically aku teringat arwah tokmak yg ade breast cancer gak...lame la jugak die dok hosp...sebulan lebih kot...so aku paham ngan situation family die...stage 3 tu dah kire teruk la...takpela...bak kate member2 aku, biar lambat asalkan kekal...

so kitorg reschedule engagement kitorg pada awal bulan 7...ayah Mr.S mntk akhir bulan 6 tp dah alang2 nk dapat gaji so kitorg pn bagi lepas dapat gaji dulu la...so dapat la date br...ayah die siap ckp tunang je lambat tp kawin ikt date yg kitorg dah plak...haha...tkt ank merajok lari umah la tu...haha...tp aku sgt yakin yg ayah Mr.S suke kt aku...sbb tu die nk gak aku jd menantu die...yela...mane nk dpt lg menantu yg comel mcm aku lg kan...hahahahaha

Thursday, February 17, 2011

impian

sume org ade impian masing2...tak kire la impian utk life ke...pasangan ke...marriage ke...aku pn tak terkecuali...aku imkan aku berjaya dlm hidup...dlm kerjaya...nk ade gaji yg besar...umah besar dan kereta...ourh kereta tak bole besar sbb aku kecik...so nk kete mahal dlm erti kate lain berbelanje besar...aku nk berbelanje tanpa pk harga...im otw to get it...insyaallah klu ade rezeki bole dpt...

utk pasangan plak aku impikan pasangan yg memahami...aku nk yg hensem dan kaye...hensem kt mate aku pn cukup...taknak la hensem kt mate org lain gak...huhu...aku nk yg kaye gak...kaye ngan kasih syg...kaye ngan sifat memahami dan kaye ngan sikap mahu aku bahagia...sekali gus bole membahagiakan aku dlm perkahwinan...

Wednesday, February 16, 2011

nk kawin tp tak pandai masak!!

isy...cemane la nk kawin klu tak pndai masak...mama ckp blajar msk...takkan nk suro mak mertua msk kot dh kawin nnt...btl gak....so td tgk2 blog resipi n jmpe ade blog yg mmg bg resipi sume bes2...aku pn ngan bersungguh2 tengok2 la resipi2 yg ade...ourh ade resipi ayam bakar or lg sesuai ayam panggang la kot sbb pkai oven kan...lg pn Mr.S suke mkn grilled chicken chop n resipi ni lebih kurang je ngan chicken chop...~~tgk...i marah2 u pn i still lg igt ape u suke mkn tau...

try this 2 blog...u will see such a delicious recipe...for cake or kuih as well... http://www.bisousatoi.com and http://yummylicious-jun.blogspot.com...im not sure either it is really delicious but well everybody will definitely drolling to see the pictures rite...haha...open it..it won't cost u...

Thursday, February 10, 2011

3rd year

"walaupun die tak hensem mcm fahrin ahmad atau robert pattinson, tp sy syg n terime die seadanye sbb sy pn takdela secantik dan secomel nora danish atau juliana evans dan die masih syg dan terime sy seadanye..."

12th feb ni anniversary aku ngan Mr.S yg ke 3...3 thn tu...lame gile...klu kawin dh nk msk 2 org ank dh...huhu...dlm mase 3 taun ni mcm2 la yg jd...suke...duke...ketawa...sedih...sume ade...pk nk break jgn ckp la...dh 80 kali...tp alhamdulillah still lg kekal smpi skang...

btw sy nk wish hepi 3rd anniversary kt Mr.S and thanks coz u make me hepi n always share the joy n sadness with me...luv2....nk wish hepi anniversary gak kt my parents on the same day....kitorg share date yg same tau...hehe...hepi 28th anniversary to mama n ayah...luv u guys so muchy...

Saturday, January 29, 2011

nama...

name aku ade SITI ngan NOOR...ade org ckp SITI ngan NUR tu maksud die cahaya...so name aku ni cahaya cahaya la kan...so aku bt kesimpulan name aku KELIP KELIP sbb kelip kelip kan cahaya cahaya...

kelip kelip dlm bhs inggeris kan firefly...tp salah aku rase...firefly tu api terbang...so tuju tuju la kan...kelip kelip dlm bhs inggeris BLING BLING la kan...wat do u say?

Gaduh...

Smalam aku ngan Mr.S lepak mnm kt mamak yg selalu kitorg lepak...dr awal2 dating smpi la skang ni ha...huh...ok...nk cite psl pergaduhan yg aku tgk smalam...

actually dh beberape kali gak aku tgk ade gaduj kt mamak yg slalu kitorg lepak ni...tp smalam gaduh between staff ngan member owner mamak tu...aku pn ngan kepochinye tanye kt salah sorang staff..."nape tu linggam?"..."mabuk...mabuk..."ourh staff tu mabuk...maybe sbb tu member2 owner tu marah kot...tp aku rase mamat tu tak kcau org...

diorg pn ade la bertekak...aku tgk je...cube nk paham situasi...tp gagal sepenuhnye sbb diorg berbahase tamil...haha...pastu diorg beralih kt luar restoran tu...tibe2 keadaan jd kecoh ngan maple2 ni bergaduh mulut...ok sbelum tu mamat yg mabuk tu bwk kuar pisau besar kluar...pisau besar ok...lebih kurang mcm pisau potong daging tu...erbalik pd kecoh2 tu...tbe2 ade sorg member owner tu hentak mamat yg mabuk tu ngan kerusi plastik...aku igt kaler die...kaler BIRU...pastu member owner tu lari msk dlm kedai...

aku igt dh settle...rupe2nye mamat yg mabuk tu ade bleeding kt kepale...im not so sure tp sort of la sbb kolar die ade darah2...then mate aku mmg dh tengok kt pisau yg kt tpt org bt rojak tu...aku dh ckp dlm ati mesti mamat ni nk capai pisau tu...rupenye betul...die capai pisau tu n baling kt sorg staff ni...dengarla org2 jerit...termasukla aku...pisau kot...nasib baik la staff tu pegang cutting board...klu tak, aku rase mmg dh kene dh tangan die...adela 1 family ni br smpi...bwk baby...mmg sikit lg nk kene baby tu...brother tu pn bising2...Mr.S konon nk blagak macho bgn smbl ckp "klu gado lg aku panggil polis"..ish die ni...kene tetak ngan pisau br tau...nk jd hero la konon...

then Mr.S ddk blk...tbe2 die nk bgn plak...aku ape lg...tarik jela bj die suro ddh blk...aku pn taknak la die kene tetakkan...kang tak memasal aku plak kene jd saksi kejadian...buang mase...huhu...then mamak yg mabuk tu msk blk kedai...aku tak tau intention die tp aku plak yg gabra...yela org mabuk ni mane la die nk igt...dlm otak aku terlintas klu la die amk pisau pastu tarik aku jd tebusan nk suro member owner yg hentak die tu serah diri, mati aku...mampus mamat tu nk serah diri...paling kuat pn die just bole pggl polis je...silap2 Mr.S pn bt tak tau je...gile...sape nk selamatkan aku?then terus ajk Mr.S tu blah je...tkt ape yg aku pk tu jd kenyataan...so tak tau la ape ending die kan...tp td aku cr2 gak berite ade tak lelaki kene tetak kt mamak...haha..."jgn2 linggam mati kene tetak kot" aku ckp kt Mr.S...bole plak die sengih2 je...huh

Wednesday, January 26, 2011

TEMAH

Pd 24/01/2011, kul 7 lbh mama msg ckp adk ipar aku dh start sakit sikit2 je tp tak g hospital lg...then aku assumed maybe pg esok kot sakit betul2...tibe2 kul 10 mama ckp adk ipar aku msk wad dah...pastu kul 10.30 mama call ckp aku dh dpt ank buah...baby girl...kejap gile adk ipar aku skt then terus bersalin...

esoknye mama g jb nk tgk adk ipar ngan ank buah aku...aku sgt pasti yg mama mesti akan amk gmbr n mms kt aku...aku pn tertunggu2 gak mms dr mama....then tak lame pastu mama mms gmbr ank buah aku...aku tanye bape berat...mama ckp 2.9kg...muke cam angah mase baby...bile aku tgk mmg ade rupe belah aku...tp tgg dh besar br tau muke cam sape...aku tanye lg ape name die?mama ckp angah lom letak name lg...ala takkan takde name kot...dh tu nk pggl ape kan...mak aku terus ckp TEMAH...hahaha...mmg smpi ko besar la maklong pggl ko temah...klu nk marah, marah kt tokmama ye...haha


Sunday, January 23, 2011

blogging...

hrmm...sbelom ni Mr.S ade ckp "syg...u nk bt blog ni nk bg org bc kan...tp klu u asyik cite psl kite je mesti ssh nk dpt follower"...ceh...tak supportive lgsg...tp aku yakin...tak kisahla ade 5 follower je...tp mesti akan bertambah gakkan...silent follower pn ade gak sbenarnye...yes...u yg tgh bc tp tak jd follower rasmi i la...takyah nk senyum2...jd follower rasmi ye...tak bes la klu jd silent follower...

Sunday, January 16, 2011

Impian ditunaikan...

smalam aku ngan Mr.S g the curve konon nk tgk wayang...so pilih nk tgk kurafat atau nk tgk paranormal activity 2...tp disebabkan kitorg smpi agak lmbt dekat kul 5 n cite paranormal tu kul 6 dan kurafat 6.45 so kitorg decide nk tgk kurafat sbb terpengaruh ngan cite2 org yg kate cite tu bes...

pas beli tiket, kitorg nk g mkn...then tibe2 Mr.S ajk mkn kt the garden...ceh...aku pn buat2la taknak...jual mahal konon...padahal dlm ati...yes...dpt gak mkn kt the garden...haha...

Friday, January 14, 2011

OMG...aku dilamar...

yeay...aku dilamar again...eh tuit2...again??aha...aku dilamar oleh company electric electronic sebagai sales executive...haha...suspend kan??

hrmm klu entry aku yg lepas aku ade ckp aku dh keje kt tpt br, mesti ade yg tertanye nape aku nk keje kt tpt lain...erm cemane nk ckp ye...ade satu kenyataan yg ckp zaman skang ni org benti keje bkn sbb keje byk...tp sbb bos...erm dlm kes aku ni pn same gak la lebih kurg...

act bos aku ok...tp yg tak ok nye bile die slalu up org lain dpn aku...aku tak kisah klu die nk puji ke ape, tp takyah la selalu sgt...mane la aku tak bengang...aku plak cube nk buktikan aku lg bagus dr org yg die puji tu smpi aku slalu berfikir smpi aku tak bole tdo...dh beberape minggu dh aku camni...tak bole nk tdo...insomnia la senang kate...so aku decide utk blah...

tp ape pros n contras antara 2 keje aku ni?

1) gaji - 2 2 lebih kurg same...

2) allowance - erm yg sales exec lg besar allowance...

3) claim - sales exec aku byk kuar jumpe client n aku kene kuar entertain client so claim aku mesti berjuta2 lemon...

4) profit sharing - erm yg purchasing tu aku dpt every 3 months tp tu pn dpt skt je sbb profit company...sales plak tiap2 bulan n setiap bulan, aku dpt 30% dr profit sales...

5) working hour - purchasing ni aku kene ddk ofs jek...tak bole kuar...sales plak aku bole kuar2 n blk umah tdo klu aku mls...

so...tu jela yg aku bole compare skang...tp rasenye cam sales lg bes...so...im going with my new position...sales executive...

Friday, January 7, 2011

Restaurant

ok...entry arini nk ckp psl restorant....aritu ade g sunway pyramid...nmpk ade 1 restorant...fullhouse restaurant klu tak silap...dr luar nmpk cam cntk je...based on blog org lain, kt situ mmg cntk...harge pn takde la mahal pn...biase je...act dh lame dh aku nmpk restaurant tu...dr zaman2 ngular ngan ofsmate lame lg....tp smpi skang tak g...dulu igtkan mahal..yela dr luar mak ai...nmpk cam exclusive tp diorg ckp makanan below 20 and air below 10...okla kan...takde la mahal mane pn...


comelkan...



klu kt the curve tu aku nk sgt g garden restaurant tu...nmpk cam cntk je...cam romantik pn ade...ala2 taman...yela name pn garden restaurant kan...tp mampu tgk jela...tkt mahal sgt...mmg la ade credit card...tp...klu iktkan kepale aku yg tak pk psl harge mmg aku dh g dh...tp tkt jd cam bubba gump...punye la mahal...tp takde la bes mane pn...sirloin die besar dn tebal...tak daya la aku nk mengunyah....


demam bola

ok...entry kali ni even dh agak lapuk tp demam die still lg terase kan...frankly speak mmg aku jarang tgk bola malaysia ni sbb pd aku diorg main agak hampeh...sori uoll...based on game yg sebelum2 ni...mase diorg nk g suzuki tu aku mmg tak yakin malaysia bole menang...

1st time aku tgk diorg main is mase separuh akhir...serius...tak tepk pn nk tgk..tp sbb dh separuh akhir so tgk la...lg pn teman Mr.S tgk bola...bile dh tgk tu aku tgk diorg main bole tahan...mase tu la aku kenal safee, khairul fahmi, shahrul, amirulhadi,ashari n beberape player yg lain...mase tu aku mule pk yg msia tak perlukan kembar...diorg pn org highlight sbb diorg kembar...agak fancy kan...huhu...

lebih membanggakan aku bile msia layak ke final...berbunga2 ati aku tgk khairul fahmi sbb pd aku die mmg superb...selambe je die save bola...bangge ade ank mude cam die...aku yang tak kenal die sbelum ni start minat die...aku start search psl die kt google n jumpe blog gf si keeper ni...

yes agak hampa bg pemudi2 yg minat kt keeper hensem ni...Mr.S pn ckp muke die cam jepun...aku just suke sbb die sgt bgs...mcm gf die ckp la...sbelum ni takde sape pn kenal die n tbe2 name die naik bile cemerlang dlm suzuki...klu aku jd gf die mayb aku akn jeles bile nora danish pn suke die...waaa....nora danish tu...gf die pn ade ckp jeles bile nora danish yg minat keeper ni...

aku bc blog si gf ni dengan senyuman dn kadang2 ketawa tgk gelagat si couple ni...agak sweet diorg ni...to khairul fahmi, bile dh kt atas jgn lupe kt elia tu...die yg byk support awak...mase awak ssh die ngan awak...jgn plak bile dh senang, dh popular ni awak bt hal plak ye...pape pn awak mmg terbaik...