Sunday, January 29, 2012

Kurus...

Org slalu ckp kt aku yg aku ni kurus la...cekeding la...kerempeng la...n mcm2 lg...pd aku la kan, aku ni bkn kurus...aku ni kecik so mmg la nmpk kurus...cubela bayangkan aku yg kecik n rendah ni badan gemok...tak ke buruk?at least aku takdela susah2 nk catu mkn la...nk diet la...nk pkai corset la...buang duit je sume tu...n lg 1, sume org nk kawin kene keep on diet sbb taknak nmpk gemok on the big day but not for me...aku telan je sume selagi bole telan...yela sementara bdn mcm ni la aku nk mkn puas2...nnt mane la tau aku lps kawin jd gemok plak, terpakse la jd cam org yg gemok skang...mkn sume kene catu...drpd bole mkn nasi sepinggan penuh jd semangkuk kecik je nasi...tak puas weh mkn camtu...huhu...


*p/s : korg sedar tak yg model2 pujaan ati korg sume tu kurus gile2 punye...lg kurus dr aku ni weh...size 0 ok diorg tu...tak plak korg ckp diorg kurus, cekeding dan sewaktu dengannye...pelik haih...

Wednesday, November 2, 2011

Sindrom Bakal Pengantin

Mase aku bt entry ni, rase sebak...nk nangis...ati tak tenang...mcm2 perasaan ade...mayb dalam mase tak sampai setaun, aku akan kawin...beberapa bulan tu tak lama...bile pk aku dh nak kawin, mcm2 yg aku pk...klu sbelum ni aku slalu tanye ngan tunang aku bile nk kawin, skang bile dh nak kawin, aku plak yg risau...

Risau bile pk nk kawin tu mcm2 yg aku kene ubah...mcm2 aku kene perbaiki...bile pk lepas kawin, aku bkn lg tanggungjawab mama ayah, aku jd sedih...lepas kawin, aku kene utamakan family husband...ntah mcm mane la keadaan aku nnt...ntah husband bg blk kg sebulan sekali mcm skang ke tak...

Lepas ni aku akan ade sorg lg mak...aku tak tau mcm mane bakal mak mertua aku...bole ke aku get along ngan die?suke ke die kt aku?bole ke aku jd menantu yg baik?klu mama skt n at the same time mak mertua skt aku nk bt cemane?kadang2 aku terpk, sume pompuan yg nk kawin ade sindrom yg same ngan aku ke aku sorg je yg ade sindrom ni?

Maybe ni just sindrom sbb lame tak blk kg...rindu nk tgk muke mama ngan ayah...nk borak ngan diorg...nk cite problem ngan diorg...manela tau lepas kawin, aku tak bole nk blk slalu lg...hrmm...ntah la...actually bende ni sume bt aku jd tak sabar nk blk kg...rase cam arini gak nk blk kg...

Thursday, October 13, 2011

zaman sekolah rendah

Bile igt balik zaman sekolah rendah dulu rase nk gelak pn ade ade sbb byk bende budak2 yg aku lalu...mase darjah 1 dulu aku tak nangis time nk daftar n kene tinggal kt sekolah...aku rase mama ngan ayah pn takdela tunggu aku sgt sbb aku baik...cewah...

Tp 1 aritu tibe2 sume bdk2 darjah 1 kene berhimpun n kene tarik undi utk tentukan masuk pasukan sukan mane...lepas dh tarik undi tu kitorg sume kene msk dlm satu kelas ikut pasukan masing2...aku dapat pasukan hijau...aku yg tak berape nk paham tu igt kene tukar kelas...

Mase berkumpul tu aku dh start nk nangis dah...tapi aku tahan...yela malula kan klu kwn2 nmpk aku nangis...bile dh masuk kelas terus aku amik bag sekolah aku yg kaler biru (igt lagi ok), peluk beg sambil nangis...cikgu kelas aku nmpk aku nangis n tanya aku,

"nape awak nangis?"

"sy taknak tukar kelas.."aku jawab sambil teresak2...

"la...sape ckp awak kene tukar kelas?"

"abis td tu kene kumpul ramai2 ngan budak kelas lain?"

"la...tu berkumpul utk pasukan sukan la...awak ni, apela.."

so aku ngan tersengih2 terus g toilet cuci muke sambil sempat aku tgk cikgu aku tersengih2 tahan ketawa...ceh...

Dari darjah 1 sampai darjah 6 aku msk pandu puteri...aktif weh...aku dh start join camping dr darjah 1...bile masuk darjah 6, kire senior la kitorg dah diberi kelonggaran utk tido dlm khemah yg utk 6 org tu...

Sekolah aku jemput pengakap dari sekolah menengah maahad utk guide kitorg...aku igt lg diorg form 2...yg aku igt ade 2 org je...abg kamal ngan abg hafiz...aku igt lg mase tu abg kamal cam minat kt sorg member aku, bye n abg hafiz cam minat kt aku...btl ni...tak tpu, tak perasan...diorg siap mntk no phone lg k...saham aku dh start aktif dari aku darjah 6 ok...haha...

Ade sorg cikgu aku plak bawak sorg ank lelaki die yg jugak pengakap...sebaya aku gak...name die syahmie klu tak silap...mase tu aku tgk comel je...yela br darjah 6...mane tau beza lg hensem ngan takkan...haha....mase tu konon2 cinta monyet or dlm bahasa sanskrit puppy love...termalu2...tersipu2...tertengok2 dari jauh...

Abis je sekolah terus takde jumpe dah syahmie n takde teringat lg kt die...tp aritu mase tgk invitation kawin salah sorg classmate sekolah rendah aku, ade plak cikgu aku yg mak syahmie tu...so aku pn tergerakla nk cari syahmie...rupenye dah kawin...n yg paling aku nk tergelak, mamat yg mase darjah 6 aku tgk comel bile dh besar tak comel pn...hihi...bukanla nk mengutuk...tp nk bgtau betapa mata bdk kecik mmg tak bole caye...

later cite pasal sek menengah plak...daa...

Wednesday, September 7, 2011

Dinding Hati

Ya Allah Ya Tuhanku,
Sesungguhnya Engkau maha mengetahui dan Engkau jugalah yg mengatur segalanya...
Sekiranya Engkau telah aturkan dialah temanku hingga akhir hayat,
Engkau tenangkanlah dan Engkau satu kanlah hati kami...
dan sekiranya dia bukanlah temanku dan aku bkn rusuk kirinya,
Engkau berilah panduan agar kami tidak sesat...
Sesungguhnya padaMu aku bermohon dan padaMu aku mengadu...

Ya Allah Ya Tuhanku,
Kau lindungilah diriku dan lidahku dari perkara yang tidak sepatutnya...
Kau berikanlah kekuatan pd ku utk menempuhi segala ujian dan dugaan yg telah Kau aturkan...
Kau kurniakanlah kesabaran yg tinggi pd ku...
Sesungguhnya aku ini hambaMu yg khilaf dan sentiasa membuat kesilapan dan keterlanjuran...
Amin...

Tuesday, August 9, 2011

Redha

Hati sedih mcm nk pecah tp aku bt muke selamba...diorg yg lain yg same nasib ngan aku ade yg dh merah2 mate dh...aku taknak la tunjuk camtu...aku redha dh nk raye ni aku kene camni...insyaallah ade rezeki aku nnt...

Monday, August 1, 2011

Hati

Tuhan slalu menduga umatnya...ye...tu yg slalu aku pegang slame ni...Allah menduga umatnya supaya umatnya lebih mendekatkan diri dengan-Nya...Hati yg tak tenang mungkin dtg dr dosa2 yg penah aku buat...puas aku cube bertenang tp ati ttp tak tenang...mcm2 yg jd yg mungkin aku tak bole nk kongsikan kt sini...tp sesungguhnya Allah lg maha mengetahui setiap ape yg terjadi dan aku pecaye mesti ade hikmahnye...

Tuesday, June 14, 2011

akhirnye...

wah...dah byk entry finally kan...so kali ni btl2 finally...dah confirm dh aku akn tunang early july ni...persiapan sume dah 80% siap...tp sumenye org kt kg yg settlekan..aku kt kl ni terime jela...baju dah siap dah...dah try dh pn aritu...hantaran plak mama yg btkan...tema hantaran sbenarnye aku nk pink+coral peach+putih tp mama bt orange peach+pink...okla tu...cantik gak...makeup plak mama yg cari...tak tau la ok ke tak..aku terime jela...nk bt cemane...aku tak sempat nk blk...kek plak besfren yg sponsor...yela die tokey besar kedai kek...doakan yg terbaik ye...insyaallah early next year i naik pelamin...haha...